SUNWAY® exclusieve raambekleding viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Eigenlijk werd SUNWAY® vorig jaar al 60, maar de viering is een jaartje uitgesteld, vanwege de pandemie. Dit jaar maken ze er een feestje van.

Het Nederlandse bedrijf SUNWAY® voorziet al 60 jaar de Nederlandse interieurs van mooie en functionele raambekleding. Dat is gestart met de welbekende horizontale jaloezieën. Maar daar zijn in die 60 jaar veel andere soorten raambekleding aan toegevoegd. Er is in 60 jaar veel gebeurd. We nemen je graag mee op een tripje door de tijd.

In 1961 wordt in Spijkenisse de Jaloezieënfabriek Spijkenisse opgericht en er worden aluminium horizontale jaloezieën gemaakt onder het merk SUNWAY®. Vanaf dag 1 werd er al maatwerk geleverd. SUNWAY® Jaloezieënfabriek Spijkenisse is een modern productiebedrijf. Hier geen spijkerbroeken, maar dames in nette jurken en schoentjes met een hakje.

Aluminium jaloezieën waren heel modern. SUNWAY® jaloezieën stonden voor modern, strak en functioneel. Gordijnen was meer iets voor mensen die niet met hun tijd meegingen.

SUNWAY® begon met de 50 mm lamel, maar al snel werden ook smalle, elegante lamellen geïntroduceerd.

Het is 1968. In dit jaar neemt SUNWAY® haar pioniersrol op zich en laat Nederland kennismaken met een nieuw type raambekleding: het rolgordijn. Met moderne stoffen, volants en namen als Viking en Love-in-a-mist wordt het rolgordijn een hit in Nederland. Na de introductie in Nederland namen de rolgordijnen een grote vlucht en het accent kwam vanaf dat moment te liggen op textiele raambekleding.

SUNWAY® jaloezieën en rolgordijnen zijn in de huidige collectie verkrijgbaar in veel trendy kleuren en mooie materialen.

In 1972 gaat SUNWAY® een samenwerking aan met behangfabrikant Sanderson. Ze leveren rolgordijnen en gordijnstof met een matchende print. En als je daar nog niet genoeg aan had,

kon Sanderson je diezelfde print op behang leveren. Misschien ben jij wel opgegroeid in de 70’er jaren en herken je deze beelden uit je ouderlijke huis?

De collectie rolgordijnen bevat anno nu maar liefst ruim 300 stoffen, een ruime keuze aan structuren en transparanties.

In 1988 introduceert SUNWAY® de eerste Soft Shades (vouwgordijnen) in Nederland. Na de nieuwe zakelijkheid had de bevolking behoefte aan romantiek. Er werden 3 types Soft Shades geïntroduceerd: Austrian Shades en Festoon Shades die zeer rijk geplooid waren met rondingen of ruches aan de onderzijde. Deze typen vielen in het Romantische genre.

Het 3e type, de Roman Shades hebben strakkere plooien. Een jaar later, in 1989 introduceert SUNWAY® als eerste in Nederland een nieuwe type raambekleding dat tot op de dag van vandaag nog zeer populair is: houten jaloezieën. Onder de naam SUNWAY® Nature Design veroverden de houten jaloezieën het Nederlandse interieur.

Vouwgordijnen en houten jaloezieën zijn ook vandaag de dag nog immens populair.

In 1995 wordt nog een product aan de houtcollectie toegevoegd: Woodweave blinds, de rol- en vouwgordijnen van geweven hout.

In 1997 worden Duette® Shades geïntroduceerd. SUNWAY® had destijds nog geen idee hoe populair Duette® Shades zouden worden.

SUNWAY® had destijds nog geen idee hoe populair Duette® Shades zouden worden.

In 2001 introduceert SUNWAY® haar eerste collectie Paneelgordijnen. Mooie stoffen in verschillende transparanties, die je onderling kunt combineren. De afwerking met aluminium baleinen maakt het chique plaatje compleet.

In 2009 introduceert SUNWAY® haar collectie Eclips rolgordijnen. Dit is weer een heel ander type raambekleding. Lagen stof bewegen voor elkaar langs, waardoor je optimale lichtinval en privacy kunt regelen. Deze raambekleding hing in no time in heel veel interieurs.

2020 Wat een bewogen jaar is dit. Er is een wereldwijde pandemie en dat vergt nogal wat aanpassingen, persoonlijk, maar ook zakelijk. We werken thuis waar mogelijk. Omdat we nergens naartoe kunnen wordt het interieur groots aangepakt bij veel mensen.

Maar de pandemie weerhoudt SUNWAY® er niet van om weer een nieuw type raambekleding te introduceren. Nederland maakt kennis met Nubus® Shades, de rol- en paneelgordijnen van modern kunststof. Deze chique raambekleding is geschikt in het hele interieur, inclusief vochtige ruimtes als keuken en badkamer.

Nubus® Shades rol- en paneelgordijnen zijn weer een prachtig voorbeeld van het innovatieve karakter van SUNWAY® raambekleding.

En nu bevinden we ons in 2022. De raambekledingsproducten die we net genoemd hebben bestaat nog steeds. Natuurlijk is de raambekleding geëvolueerd. Huizen zijn veranderd: er komen steeds grotere raampartijen voor een natuurlijke lichtinval. Maar we willen ook privacy en zonwering.

Behoeften van mensen veranderen door de tijd heen: we willen meer gemak en comfort. We willen graag de raambekleding vanaf onze bank bedienen, elektrisch. Of we willen dat de raambekleding op een bepaalde tijd opent of sluit, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes. Het kan inmiddels allemaal. Ook de techniek in stoffen verandert: stoffen worden voorzien van zon- of vuilwerende coatings, waardoor nog meer functionaliteit aan de raambekleding wordt toegevoegd.
Trends veranderen: behang, gordijnen en rolgordijnen in hetzelfde drukke bloemenprintje?

Daar moeten we vandaag de dag niet meer aan denken. De een wil we misschien luxe materialen, zoals velours of metallic kleuren, om het interieur meer glamour te geven. De ander wil zich liever omringen door natuurlijke materialen als hout, linnen en katoen.
SUNWAY® is in die 60 jaar altijd een pionier geweest, met de introducties van nieuwe typen raambekleding in de Nederlands markt. Die rol wil SUNWAY® de komende 60 jaar graag blijven vervullen.

Wil je de uitgebreide historie van SUNWAY® lezen? Bezoek dan eens de jubileumpagina’s op sunway.nl/60-jaar-sunway

Ben je benieuwd naar de SUNWAY® raambekleding en wil je je laten inspireren en motiveren? Bezoek dan eens een showroom bij jou in de buurt of neem een kijkje op de website sunway.nl

Bovenstaande staat ook in Stek Magazine nummer 04 van 2022. Dit is een online woonmagazine in de vorm van een interieur app. Iedere 6 weken verschijnt er een nieuwe uitgave met nieuwe wooninspiratie. Waar je ook bent, je hebt altijd wooninspiratie voor jouw stek bij de hand!

De app is gratis te downloaden uit de Apple App Store of Google Play Store. SUNWAY® staat in editie 04 van Stek Magazine.

stek-apple   stek-play-store