Allereerst is de Salone del Mobile een must. Dit is de belangrijkste internationale beurs op het gebied van interieur en design.  Alle grote merken tonen hier hun nieuwe ontwerpen. Denk Vitra, Kartell, Missoni Home etc. De ene is stand nog groter en mooier dan de andere.

Maar ook in de stad zelf is er veel te doen. Er wordt een groot buiten festival georganiseerd op verschillende plekken in de stad, de Fuori Salone. Winkels sluiten pas laat hun deuren, alle exposities en kunstgalerijen zijn open en veel panden die normaal gesproken leegstaan worden gebruikt als expositieruimte voor de verschillende designontwerpers. Er zijn veel conceptstores en veel merken tonen hun design in pop-up exposities, op de prachtigste locaties. Denk hierbij aan oude palazzo’ s of oude pakhuizen. De inspiratie ligt hier letterlijk op straat.

Het creatieve team van SUNWAY, Annemiek en Linda, bezocht dit event. Zij zijn bij SUNWAY o.a. verantwoordelijk voor de collecties, de collectieboeken en de SUNWAY fotografie.

Wij zijn begonnen op de Salone del Mobile. Wat ons daar opviel waren de kleuren en de kleurcombinaties die getoond werden. Waar we vorig jaar al de volle en felle kleuren zagen, zet deze trend zich ook dit jaar voort. Dit jaar zagen we ook veel poederkleuren, vooral in roze tinten. De kleuren komen prachtig tot hun recht op de donkergekleurde wanden en donkere vloeren.

Een blijver is groen. In de vorm van de kleur van stoffen, glas en andere materialen, maar ook groen als plant is niet meer weg te denken uit het interieur. In de vorm van bladprints en als echte plant. Wij houden ervan.

Verplichte kost is natuurlijk Masterly, hét Nederlands paviljoen met het beste design en ambachtelijk vakwerk dat Nederland te bieden heeft. Masterly vindt plaats in het mooie Palazzo Francesco Turati. In deze inspirerende omgeving is veel te zien.

Zo was er dit jaar het Masterly Hotel, dat toont hoe een 5-sterren hotelervaring er volgens ontwerper Edward van Vliet hoort uit te zien.  Hij deed dit met behulp van de collecties en producten van een aantal merken waar hij zelf als ontwerper bij is betrokken, waaronder Leolux, Moooi carpets  en Jee-O.

Veel aandacht was er voor de galerie van Rossana Orlandi. Deze uitgesproken Italiaanse dame heeft een voorliefde voor Dutch Design en biedt Nederlands designers een internationaal podium. Zij is vroeg ontdekker én groot fan van o.a. Piet Hein Eek.

Een van de bekendste wijken tijdens Milaan Design Week is Zona Tortona. Deze wijk is uitgegroeid tot de Fashion en Design wijk van Milaan. Hier vind je veel oude fabriekspanden en woningen die omgetoverd zijn tot mooie studio’s en ateliers.

Een van de leukste wijken tijdens Milaan Designweek is Brera. Hier is veel te zien, winkels met opvallende etalages, pop up exposities in anders onzichtbare pandjes, kleurrijke gelateria’s  en veel restaurantjes, barretjes en terrassen om bij te komen van alle kilometers die je hier te voet maakt (om precies te zijn 86.202 stappen oftewel ruim 61 km :-))

Wij kijken terug op een vermoeiende, maar zeer inspirerende week. We bekijken nu hoe we onze indrukken kunnen vertalen voor de komende SUNWAY collecties, in de vorm van kleurgebruik of in fotostyling. Kortom, onze creatieve ideeën stromen volop en we kijken ernaar uit om ze met jullie te delen.

Groeten,
Annemiek en Linda

(wil je meer weten over de Salone del Mobile? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de officiële website: www.salonemilano.it)